Rozsmakuj się na jesień!

Nadeszły ponure dni, ale to wcale nie oznacza, że mamy utonąć w tym jesiennym smutku. Niech melancholia nam sprzyja, a nie prowadzi do letargu. Wykorzystajmy jesienne klimaty do tego, żeby nieco inaczej pobyć w rzeczywistości. Tak bardziej refleksyjnie. Wreszcie mamy trochę czasu na to, żeby przemyśleć wiele ważnych spraw, które umknęły nam podczas słonecznego lata, pełnego atrakcji i wycieczek. Jesienią zwalamy. Jesienią wychodzimy wciąż do ogrodu i poznajmy siebie samych w sposób elementarny.

Tykwa pospolita i dekoracje jesienne

Jesienny ogród to źródło wielu inspiracji. Możemy w nim pobyć nieco inaczej, trochę artystycznie i ślicznie. Wykorzystując dary ogrodu do dekorowania wnętrz, tarasów, altanek. Idealnie nadają się do tego różne rodzaje dyni. Pomarańczowy kolor to wręcz symbol dojrzałej jesieni. Oprócz tradycyjnej dyni warto pomyśleć o tykwie pospolitej należącej do warzyw dyniowatych. Młoda tykwa może znaleźć się na talerzu, natomiast ta dojrzała stanie się oryginalnym elementem dekoracji. Zwłaszcza tej domowo-ogrodowej. Tykwa pospolita wygląda bardzo atrakcyjnie. Ma oryginalny kształt naczynia i piękny kolor. Wygląda jak efektowny wazon, który można postawić na parapecie, na stole ogrodowym czy po prostu na podłodze czy na schodach.

Jesienne pyszności

Popołudnia czy wieczory to doskonały czas na to, żeby na nowo odkrywać smaki dzieciństwa i smaki ogrodu. Czasami warto wyłączyć telewizor i komputer, wykorzystać dary ogrodu, na przykład królewskie dynie. Ostatnio przypominane w różnych wersjach. Także kulinarnych. Dyniowe ciasto czy placuszki – to najlepsze przekąski, które najlepiej podać na zadaszonym tarasie, ustrojonym w barwy jesieni. Jesienne pyszności warto też zostawić na długą zimę. Dyniowe konfitury umieszczone w ładnych słoikach nie tylko świetnie posmakują, ale też uroczo wyglądać będą na półkach spiżarni czy w kuchni.

 

Categories : Blog