Bez w trzech odsłonach

W maju zaczynają kwitnąć bzy. Ale czy na pewno? Nie, w języku polskim bzami określa się lilaki. To one kwitną w maju, dostarczając nam przepięknych zapachów i kolorów. Bez, czyli Sambucus, w Polsce najbardziej znany jest jako czarny bez. Widuje się go często w lasach i zaroślach. Ma bardzo specyficzny zapach, nie tylko wtedy, gdy kwitnie. Gałęzie tej rośliny wykorzystuje się niekiedy do odstraszania kretów, wtykając je obok kretowisk.

Czarny bez

Sambucus nigra, czyli dziki bez czarny to krzew lub niskie drzewo, które kojarzy się z początkiem lata – z obwieszczeniem, że oto zaczynają się wakacje. Kiedy kwitnie, pachnie nadzwyczajnie. Chociażby dlatego warto go mieć w ogrodzie. Na przykład przy płocie. Jest to roślina azotolubna, występująca naturalnie w lasach liściastych, nad rzekami i w zaroślach. Jego kwiaty mają walor dekoracyjny, tworzą lekkie baldachy. Charakteryzuje się czarno-fioletowymi owocami.

O pysznym i zdrowym soku z owoców czarnego bzu już pisaliśmy. Ale sok to nie wszystko. Można z nich zrobić także inne przetwory, na przykład marmoladę z dodatkiem jabłek. Dziki bez to duża dawka witaminy C, dlatego warto go mieć na stole czy w spiżarni w postaci przetworów. Nie wolno go zjadać na surowo. Trzeba uważać, żeby nie pomylić bzu czarnego z bzem hebd.

Bez koralowy

Sambucus racemosa to dziki bez koralowy. Różni się od bzu czarnego kwiatostanami wiechowatymi i czerwonymi pestkowcami, które wyglądają naprawdę przepięknie. Właściwie trudno orzec, który bez jest ładniejszy. Bez koralowy nie lubi wapienia. Występuje w górach, w lasach i zaroślach. Kwitnie nieco wcześniej od bzu czarnego.

Bez hebd

Sambucus ebulus to bez hebd. Kiedy kwitnie można go odróżnić od czarnego bzu, bo kwiatki mają czarne prążki. Ta roślina jednak nie nadaje się w ogóle do jedzenia. Łatwo pomylić go z czarnym bzem, choć same krzewy są niższe. Dzieciom lepiej nie podawać w ogóle przetworów własnej roboty, zrobionych z bzu. Bezpieczniej będzie kupić syrop z bzu w aptece.

 

 

 

 

 

Categories : Blog
Tags : , ,